top of page

רותם

Retama raetam

 קישורים לסרטונים ומידע נוסף

כדאי לדעת עליי

רותם המדבר הוא שיח המתכסה בחודשי החורף בתפרחת מרהיבה של פרחים קטנים לבנים עם כתם סגול קטן. לרותם מיוחסות תכונות רפואיות רבות אך עם זאת בשימוש לא נכון הוא יכול להיות רעיל. משורשיו של הרותם ניתן להכין גחלים.  השם רותם נגזר מהשורש "רתם" שקשור לצורך הצמח לרתום אליו את החולות על מנת שלא יסחף בגלל נדידתם.

מערכת מיוחדת

לרותם שלוש מערכות העוזרות לו להתמודד עם מחסור במים בתנאי המדבר הקשים:

  1. הפיוניות (פתח עם מנגנון סגירה ופתיחה בעלה דרכו הצמח נושם ומנדף מים) שקועות בחריצים הנמצאים בעלים וכך מונעות מהצמח לאבד מים מגוף הצמח החוצה.

  2. לרותם יש 2 מערכות שורשים- האחת, לקליטת מים בקיץ מעומק הקרקע הבנויה משורשים עמוקים כ-20 מטרים ויותר (כגובה בניין בעל 6 קומות), והשנייה- לגשמים ושיטפונות החורף  בעלת שורשי רוחב המתפתחים בסמוך לפני הקרקע על פני שטח גדול.

  3. כניסת החלקים העליונים של הגבעולים ל'תרדמה' בקיץ היבש, כלומר בתקופה זו פוחתת מאד פעילות ההטעמה (פוטוסינתזה), וכך חוסך הצמח מים.  כניסת החלקים העליונים ל'תרדמה' מגינה על חלקי הגבעול התחתונים בפני אובדן מים.

הטכנולוגיה בביולוגיה

הפיוניות שדרכן נושם הצמח ומנדף מים שקועות בתוך החריצים של הגבעול ומוגנות על ידי שערות. בדרך זו החשיפה הישירה לשמש מצטמצמת. כמו כן, המים המתאדים דרך הפיוניות נותרים בחריץ ויוצרים סביבה לחה המצמצמת את אובדן המים. בנוסף שכבת התאים החיצונית של הגבעול, המכונה אפידרמיס בצמחים, היא עבה ומצופה בשעווה שאינה מעבירות מים ולכן מפחיתה את אובדן המים. 

?

  1. האם ניתן להשתמש בשיטת הצמח לחלוקת קליטת המים גם בתחומים אחרים בחיינו?

  2. שינוי מיקום הפיוניות עוזר רבות לצמח בהתמודדות עם תנאי המדבר, האם רק שינוי של מיקום במוצרים קיימים יכול לפתור בעיות שאיתם יש להתמודד?

bottom of page