top of page

גחלילית

Lampyridae

כדאי לדעת עליי

 קישורים לסרטונים ומידע נוסף

הגחליליות הן משפחה של חיפושיות ליליות. אורכן לא יותר מ-2.5 סנטימטרים.

הן בעלות מבנה גוף מאורך, וצבען לרוב חום-צהבהב. הגחליליות מאירות כחלק מהתקשורת שלהן כדי למצוא בן-זוג. הבזקי האור נוצרים בעזרת איברים מיוחדים בבטנן התחתונה של הגחליליות. האורות הקטנים של הגחליליות בחושך הוא מראה קסום ומיוחד. מיני הגחליליות השונים נבדלים זה מזה בדפוס ההבהוב והמעוף שלהם. קיימים למעלה מ-2,000 מינים של גחליליות, המצויים באזורים ממוזגים וטרופיים ברחבי העולם. בישראל קיימים 8 מינים.

מערכת מיוחדת

מנגנון הפקת האור בגחלילית מכונה  ביולומינציה [ אורות ביולוגית] משותף לה  ולסוגי מיקרואורגניזמים, בעלי חיים שונים וצמחים. הוא יותר נפוץ ביצורים ימיים.  בגחלילית  המערכת ממוקמת  בבלוטה מיוחדת בקצה הבטן. מטרת ההבהוב היא למשוך זכרים מזדמנים במעופם, הזכרים המהבהבים חזרה ומחפשים את בת הזוג מהמין שלהם. לכל מין גחליליות יש את תדירות ההבהוב הייחודיות שלו. מין מסוים של גחליליות למד להבהב בתדירויות שונות של מינים שונים וכאשר הזכר מתקרב הן אוכלות אותו!

הטכנולוגיה בביולוגיה

הגחליליות מפיקות את האור על-ידי שילוב של שני חומרים: לוציפרין (תרכובת פולטת אור) ולוציפראז (אנזים השייך למין של חלבונים המזרזים תהליכים כימיים ביצורים חיים). אנזים הלוציפראז גורם לתוספת חמצן ללוציפרין, המצוי כאמור בבלוטה, תוך שימוש במעט אנרגיה. כך מתקבל צבע הזוהר בלילה שמשתנה בין המינים בין צהוב, ירוק ועד לאדום חיוור. פעולת ההארה בגחלילית היא מאוד יעילה, כמעט ואין בזבוז על חום. כ 90% מהאנרגיה הופכת לאור נראה וכך הגחלילית אינה מתחממת ויכולה להאיר בהבהובים רציפים משך זמן. אספקת החמצן והאנרגיה הדרושים לתהליך נשלטים ע"י הגחלילית [בניגוד למצב המקובל בחרקים בו כל תאי הגוף מקבלים ישירות חמצן].

?

  1. מדוע לדעתכם בשנים האחרונות גחליליות הולכות ונעלמות?

  2. האם קיימים בעלי חיים נוספים שיכולים להאיר?

  3. כיצד מנגנון זה יכול להועיל לנו?

bottom of page