top of page

ורד

rosa

צ'יטה- ברדלס

Acinonmyx jubatus

כדאי לדעת עליי

 קישורים לסרטונים ומידע נוסף

מין טורף ממשפחת החתוליים החי בסוואנות ומדבריות ופעיל בעיקר ביום. אורכו כמטר וחצי, גובהו כ 70 ס"מ ומשקלו כ 50 ק"ג. זנבו ארוך עד 50 ס"מ. הוא נוהג לצוד את טרפו במרדף ולא במארב כמו שאר החתוליים, בתחילה הוא מתקרב בזחילה עד שמגיע לכ- 100 מטרים מהטרף ואז פותח במרדף.

מערכת מיוחדת

את המיוחד שבצ'יטה אי אפשר לפספס! הוא מוכר כבעל חיים המהיר ביותר בטבע. הצ'יטה מסוגל להגיע למהירות של  96-93 קמ"ש, ואף התאוצה שלו מדהימה – תוך 2 שניות הוא יגיע למהירות של 63 קמ"ש. הצ'יטה מתעייף מהר מאוד: לאחר ריצה של קילומטר, הוא זקוק למנוחה של לפחות 5–10 דקות. לכן לצ'יטה זמן קצר יחסית לתפוס את הטרף ולרוב הוא ינסה לתפוס בעלי חיים פצועים.

הטכנולוגיה בביולוגיה

המהירות של הצ'יטה מתבססת על מספר תכונות: ראשית, מבנה גוף המשלב ראש קטן, חזה עמוק, רגליים ארוכות, זנב ארוך לייצוב ועמוד שדרה גמיש המפחית את התנגדות האוויר. שנית, מבנה הגוף מאפשר לפתח צעדים ארוכים (עד שמונה מטרים). גודל הצעד נקבע בעיקר על ידי אורך הרגליים ותנועתן, אך הגוף המתקמר והמתיישר חזרה מוסיף כ-20 ס"מ לכל צעד. כשלושה רבעים מן הצעד נעשה ב"רחיפה", כלומר ארבעת הגפיים באוויר. שלישית, הרגליים האחוריות מצוידות במערכת שרירים חזקה והמותאמת לריצה. רביעית, הצ'יטה שונה משאר החתוליים גם בכך שטפריו ['ציפורני' הרגליים] מתכנסים רק למחצה. הטפרים מקנים לו אחיזה טובה בקרקע החיונית בעת הנחיתה והזינוק במהלך הריצה. המחקר העלה כי הצלחת הצייד מתבססת גם על יכולת פנייה במהלך הריצה. הצ'יטה מפחיתה את המהירות ב-9 קמ"ש תוך צעד בודד ולכן יכולה להמשיך ולרדוף אחר הטרף.

?

  1. מה מרכיבי המערכת הריצה של הצ'יטה?

  2. מדוע לדעתכם צד הצ'יטה של טרפו בריצה?

  3. לאיזה צורך אנושי ניתן לחקות את מערכת הריצה של הצ'יטה?

bottom of page