top of page

נאדיד עדין

Utricularia exoleta

 קישורים לסרטונים ומידע נוסף

כדאי לדעת עליי

הנאדיד הוא צמח טורף הנפוץ בעולם. הוא נצפה בישראל בעבר באזור עמק החולה, השרון והשפלה. הסוג כולל כ-200 מינים. מיני הנאדיד חיים באזורי ביצה ואברי הטריפה שלהם הם מתחת לפני המים או בקרקע. לנאדיד אין שורשים. עליו השקועים במים גזורים לאונות צרות וגבעולו מזדקף מעל פני המים ונושא פרחים צהובים. למינים אחדים עלים רגילים הנישאים באוויר.

מערכת מיוחדת

לנאדיד ענפים רבים ועליהם שלפוחיות קטנות ועגולות המשמשות כמלכודת ציד של יצורים חד-תאיים גדולים. בכל שלפוחית כזו, ישנה מעין דלת הסוגרת על הפתח והיא נפתחת אך ורק לכיוון פנים הצמח. השלפוחית מלאה במיץ עיכול אשר ממיס ומפרק את גופו של החרק הנטרף. במקומות שונים בעולם משתמשים בצמח זה על מנת ללכוד יתושים וחרקים שונים. הנאדיד מנצל את חומרי המזון של הטרף התפתחותו.

הטכנולוגיה בביולוגיה

כאשר הנאדיד דרוך ומוכן ללכידת מזון שורר באיבר הטריפה שלו תת לחץ המכווץ את דפנותיו. כלומר הוא מרוקן חלק מהמים שבתוך השלפוחית. כאשר מגיע טרף לאזור הסמוך לדלת מגרה את שערות החישה שיושבות עליה. כתוצאה, הדלת נפתחת והמים ובהם היצורים הניצודים נשאבים בבת אחת פנימה אל תוך שלפוחית הנאדיד. הדלת נסגרת בכעשרים אלפיות השנייה! לאחר שהטרף  נלכד, מיצי עיכול מופרשים בחלל השלפוחית ומפרקים את חלבוני הנטרף, הנספגים בנאדיד. התנועה (פתיחה וסגירה של דלת המלכודת) ייחודית לנאדיד, התנועה המהירה ביותר שידועה בעולם הצמחים.

?

  1. כיצד הסביבה שבה חי הנדיד משרתת את היותו צמח טורף?

  2. איך שואב הנדיד מים עם מזון לתוך גופו?

bottom of page