top of page

כוכב מצוי

Asteriscus aquaticus

1584-l.jpg

 קישורים לסרטונים ומידע נוסף

כדאי לדעת עליי

הכוכב המצוי הינו צמח מדברי, שניתן לראות בכל מדינת ישראל (ולא רק במדבר). הצמח מגיע לגובה של כחצי מטר, פריחתו של הצמח צהובה עם פרחים רבים, והיא טובעת בתוך עלים ירוקים, הנחשבים לעלי-מעטפת חיצוניים. כשמתחיל להיות חם ויבש, אחרי שהאבקנים התמזגו ונוצרו הזרעים, עלי המעטפת הפנימיים מתכופפים פנימה כאגרוף קפוץ (העלים נסגרים פנימה כמו כדור או ביצה) מתקשים ועוטפים את הזרעים. עם בואו של הקיץ וחום כבד, הצמח מתייבש לגמרי.

מערכת מיוחדת

בבוא הסתיו, והגעתו של היורה (הגשם הראשון), כאשר הסביבה לחה, המגע עם המים גורם ל"ביצה" ששומרת על הזרעים להיפתח, כאילו הצמח קם לתחייה. כשהעלים נפתחים הזרעים נופלים לאדמה לתוך קרקע לחה. מערכת  מסוג זה של 'שעון גשם' נפוצה בהרבה מינים של צמחי מדבר. אותו מנגנון שבמהלך הקיץ שומר על הזרעים במקום "בטוח", במגע עם כמות מים גדולה העלים החיצוניים – קשקשי המעטפת נפתחים והזרעים מופצים.

הטכנולוגיה בביולוגיה

על מנת להבטיח שהזרעונים המופצים יקלטו בקרקע, נדרשת כמות גשם מסוימת ברצף או במועדים סמוכים. כמות המותאמת לכך שתובטח לחות מספקת בקרקע לנביטה וצמיחה ראשונית של הדור הבא. הביטוי לכמות הגשם החיונית הוא בכמות הגורמת לפעולת מנגנון הפתיחה. תחילה נפתחים קשקשי המעטפת ולחשיפת מרכז הקרקפת ['האגרוף'] לטיפות הגשם. לאחר מכן טיפות הגשם מערערות את המוצים העוטפים את הזרעונים ובהיחשפם נפרשת הציצית המסייעת להפצתם ברוח והם ניתזים החוצה. רקמת סיבים תופחת מתארכת מאד בעת ההרטבה וגורמת לפתיחת הקרקפת' המצויה בחלק הפנימי של עלי המעטפת. שכבה חיצונית בבסיס הקרקפת מתארכת מעט. כך מושג איזון המבטיח שרק כמות גשם מספקת תגרום לפתיחה מלאה.

?

  1. מה תפקידה של מערכת הזרעים של הכוכב?

  2. מי הם חלקי המערכת?

bottom of page