top of page

זיקית ים תיכונית

Chamaeleo chamaeleon

כדאי לדעת עליי

 קישורים לסרטונים ומידע נוסף

הזיקית הים - תיכונית נפוצה ביערות אפריקה, אסיה ואירופה. היא ניזונה מחרקים וצדה אותם בזכות חוש ראייה מיוחד ולשון ארוכה ודביקה, שאורכה כאורך גופה. כל אחת מהעיניים של הזיקית מתפקדת ונעה בצורה עצמאית ולכן היא יכולה להסתכל בכיוונים מנוגדים בו-זמנית. גופה שטוח ומאפשר לה להתמתח ולהתכווץ בעת הצורך והיא מגיעה לאורך של 39 ס"מ. ריאות הזיקית גדולות מאד ותופסות כמעט את כל חלל הגוף. כאשר היא רוצה לאיים היא מנפחת את כל גופה על ידי מילוי אוויר בריאות ומשמיעה נשיפה מפחידה.

מערכת מיוחדת

התכונה המרשימה הבולטת ביותר של הזיקית היא היכולת לשנות את צבעה. היא מתאימה את צבעיה לתנאי הסביבה כדי להסוות את עצמה ולהסתתר מאויביה. בנוסף, צבע הגוף שלה משתנה גם בהתאם לטמפרטורה ויכול להעיד על מצבה הגופני. בלילה, כאשר הזיקית ישנה, גופה בצבע אפור בהיר או צהבהב (לרוב ללא כתמים), מוקדם בבוקר צבעה אפור כהה ובשעות היום, כאשר היא נמצאת בין עלי צמחים, צבעה ירוק. כאשר הזיקית מרגישה פחד או איום גופה הופך לגוונים של אפור- שחור.

הטכנולוגיה בביולוגיה

בעור של הזיקית קיימות שלוש שכבות של תאים המאפשרות את שינויי הצבע:
שתי שכבות של תאים "כרומטופוריים" (תאים שמכילים צבענים ומחזירים אור) אשר אחראים על הצבעים צהוב והירוק האופייניים. שכבת עור פנימית יותר של תאי "מלנין" (צבען/ פיגמנט חום-שחור). הזיקית יכולה לקבוע את עוצמת הצבע ע"י ריכוז או פיזור אחיד של המלנין. כשהמלנין מרוכז בגופי התאים עורה הופך לבהיר יותר. וכאשר הוא מפוזר בשלוחות התאים המסתעפות לשכבת העור העליונה, עורה הופך לכהה. יש חוקרים שסבורים כי המטרה העיקרית של מנגנון החלפת הצבע של הזיקית היא להוות אמצעי תקשורת ואילו ההסוואה היא עניין משני.

?

  1. מהי החשיבות של יכולת התקשורת של הזיקית באמצעות צבע גופה?

  2. האם קיימים עוד בעלי חיים בעלי מנגנון דומה?

  3. כיצד נוכל להשתמש בתכונה ייחודית זו של הזיקית בחיי היומיום?

bottom of page