top of page

קקטוס

Cactaceae

 קישורים לסרטונים ומידע נוסף

כדאי לדעת עליי

לקקטוס יכולות צמיחה והישרדות בתנאים של אקלים חם,  ומעט השקייה לפרקי זמן ארוכים בהשוואה למרבית מיני הצמחים. לרוב הקקטוסים יש קוצים שהתפתחו במקום עלים, דבר העוזר להם להגנה ממזיקים ואוכלי עשב, הסוואה, ועיבוי הלחות למים המטפטפים אל סביבת שורשי הצמח.

מערכת מיוחדת

מערכת פתיחת הפיוניות- הפיוניות הם פתחים זעירים בצמח דרכם נושם הצמח ומנדף מים. ברוב הצמחים הפיוניות מצויות בעלים. בתנאי המחייה של הקקטוס הוא חשוף לחום גבוה של  השמש הגורם לאידוי מהיר של מים. כדי לצמצם את אידוי המים ההכרחיים לחיי הצמח מצמיח הקקטוס קוצים במקום עלים. בשונה מרוב הצמחים, הקקטוס מנצל את שעות הלילה הקרירות כדי לעשות את תהליך הפוטוסינתזה [המרה– יצירת מזון מאנרגית השמש, פחמן דו חמצני ומים].  הקקטוס פותח את הפיוניות בלילה, כדי שהפחמן הדו חמצני ייכנס, וכך הוא נמנע מפתיחה מלאה של הפיוניות בשעות החום המדברי אשר גורמת אידוי ואובדן מים מוגבר. 

הטכנולוגיה בביולוגיה

במהלך הלילה קולט הקקטוס את הפחמן הדו חמצני מהאוויר דרך הפיונויות. הפחמן הדו חמצני נשמר בתאי הצמח שם הוא הופך מחובר לחומצה הנקראת מאלט ונשמר במרכיב בתא הצמח הנקרא "חללית". ביום, החומצה 'מאלט' משתחררת מה"חללית" והופכת לפחמן דו חמצני בתוך התא. כך הצמח מקיים את הפוטוסינתזה ומייצר מזון. כל זאת ללא הסכנה של אובדן מים מוגבר והתייבשות מאחר והפיוניות סגורות.

?

  1. כיצד אוגר הקקטוס את הפחמן הדו חמצני?

  2. האם יש חשיבות לשינוי זמן כמו תהליך הפוטוסינתזה שיכול לעזור לנו בפתרון בעיות אחרות שאנו נתקלים בהם?

bottom of page