top of page

מימוזה

Mimosa pudica

כדאי לדעת עליי

הצמח הוא צמח מטפס קוצני העשוי להגיע לאורך של עד 1.5 מטר, והוא בעל פריחה בצורת כדור אשר מוגנת על ידי העלים. המימוזה גדלה בטבע בדרום ובמרכז אמריקה, אך מגודלת בארצות רבות גם כצמח נוי.

מערכת מיוחדת

למימוזה מערכת סגירה מהירה של העלים בתגובה למגע, חום, יובש, נשיפה או הרעדה. ברגע שנוגעים בעלה המורכב [הבנוי עלעלים על בסיס משותף], העלה נסגר במהירות ונפתח שוב במלואו רק לאחר כ־30 דקות. מערכת זאת פועלת גם עם מעברי יום-לילה באופן קבוע.

 קישורים לסרטונים ומידע נוסף

הטכנולוגיה בביולוגיה

?

  1. מדוע לדעתכם יכולה המימוזה לסגור במהירות את עליה?

  2.  מה משותף לאצטרובל ולמימוזה?

התנועה מתבצעת ע"י שינויים באיברי תנועה (גלילים קטנים), הנקראים פולביני (pulvini) ברבים, ופולבינוס (pulvinus) ביחיד. מקור השם בלטינית מצירוף המילים אבק ומילוי הכרית. איברים אלו ממוקמים בבסיס כל עלה וכל עלעל במימוזה.
כאשר מגיע אות לתאי הפולבינוס - חציו העליון הגלילי מתנפח, ובו בזמן - חלקו התחתון מתכווץ. התוצאה: הפולבינוס מתכופף כלפי מטה. כשחלקי הגליל של תאי הפולבינוס מתנהגים הפוך, הוא מתרומם ופורש את העלעל או העלה. מנגנונים להעברת אותות [signals] של חישת הסביבה וגורמים כאויבים טבעיים [חרקים] מפעילים את תאי הפולבינוס. האות לשינוי במחזור יום-לילה מועבר ע"י האור לחומר רגיש בתאי הפולבינוס [מכונה פיטוכרום]. אותות כתוצאה ממגע, חום וכדומה מועברים באופן כימי או חשמלי. בתגובה לאותות, נקלטים מלחים לתוך תאי הפולבינוס בחלק המתנפח (בעיקר אשלגן כלורי) ואחריו, נכנסים מים. התוצאה היא התופעה של התקפלות וסגירה מהירה של כל עלעל מלמטה למעלה. המים נכנסים כתוצאה מתהליך להשוואת הריכוז שלהם בתוך התא ובסביבתו [מוכנה אוסמוזה]. התהליך ההפוך מתרחש כאשר תאי הפולבינוס מתכווצים. כל תא מאבד את המלחים ובעקבות כך - מים. רמז למעבר חשמלי או כימי של האות הוא שהנגיעה גורמת להתקפלות מאותה נקודה.

bottom of page