top of page

מורנה

Binomial nomenclature

כדאי לדעת עליי

 קישורים לסרטונים ומידע נוסף

מורנה הוא דג מצוי בים התיכון ובים סוף, אך גדל גם בסביבות ימיות טרופיות וסוב טרופיות [ללא חורף קר]. דגי המורנה חיים בעיקר באתרים סלעיים או בשוניות אלמוגים. המורנה נע בעזרת סנפיר יחיד שמשתרע מהראש, לאורך הגב ועד לקצה. עור המורנה הינו עבה מאוד וחלקלק. מיני מורנה רבים מעוטרים בצבעים מגוונים. מורנה הוא סוג של צלופח, המזכיר בתנועותיו ובצורתו את הנחש. המורנה יכול להגיע לאורך של 3 מטר ולמשקל של עד 10 ק"ג.

מערכת מיוחדת

דג המורנה מצויד בפה אימתני ובלסתות חזקות. למורנה יש שתי מערכות לסתות: לסת הפה שהיא גלויה ולסת הלוע המצויה בתוך הגרון. נראה שדג המורנה הוא החיה היחידה אשר מצוידת בקבוצה שנייה של לסתות. לסת הפה הראשונה אוחזת בטרף ואילו הלסת השנייה חותכת ואוכלת את הטרף. המורנה ידוע כגורם לפציעות חמורות של אויבים ואף נוהג לתקוף אף בני אדם המתקרבים למרחב המחייה שלו.

הטכנולוגיה בביולוגיה

כאשר דג המורנה לוכד טרף הוא אוחז אותו בשיניים המעוקלות של לסת הפה הראשונה. בשלב זה לסתות הלוע אף הן עם שיניים מעוקלות, עוזבות את מיקומן מאחורי הגולגולת, נעות לתוך חלל הפה ולוכדות את הטרף. ברגע זה לסתות הפה משחררות את הטרף ולסתות הלוע מושכות אותו לתוך הוושט לבליעה. הגמישות הקיצונית של לסת הלוע מתאפשרת על ידי התארכות של השרירים השולטים במלתעות הלסת לפתיחה של כ-180 מעלות. הלסתות של המורנה מורכבות מג'ל - וקשתות גמישות, כך שהן מתגמשות בפתיחת הפה. לסתות הלוע למעשה מסייעות בלכידת הטרף נוסף על סיוען בבליעתו. כלומר, שהמורנה תופס חלקית טרף בפיו, לסתות הלוע זזות ומספקות נשיכה נוספת המבטיחה כי הטרף ייבלע.

?

  1. מדוע לדעתכם המורנה משתמש בשתי לסתות?

  2. מה מאפשר למורנה לשלוח את סט הלסתות השניות?

  3. כיצד מנגנון הלסת השנייה כזה יכול לסייע לנו בפתרון בעיות?

bottom of page